Μαθαίνουμε πώς να δημιουργήσουμε μια συλλογή από χρωματιστά διακοσμητικά για κολονάτα ποτήρια κρασιού, που μοιάζουν με βιτρό, χρησιμοποιώντας ακρυλικά φύλλα. Το Pouring Medium είναι ένα μοναδικό υλικό που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη δημιουργία όμορφων, διαφανών ακρυλικών φύλλων, τα οποία στη συνέχεια μπορούμε να κόψουμε σε διάφορα σχήματα. 

Τα υλικά που θα χρειαστούμε είναι:

Σημείωση: Γι’ αυτήν την κατασκευή, μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα ακρυλικό φύλλο με πολλά χρώματα ή πολλά ακρυλικά φύλλα με διαφορετικά χρώματα. Οποιοσδήποτε τρόπος λειτουργεί, καθώς στη συνέχεια θα τα κόψουμε σε διάφορα σχήματα τα οποία και θα συνδυάσουμε, για να φτιάξουμε τα διακοσμητικά. 


Θα χρειαστούμε επίσης:

  Βήμα - βήμα: 

  • Ρίχνουμε Pouring Medium και ακρυλικό μελάνι σε ένα δοχείο και ανακατεύουμε με ένα μαχαίρι παλέτας. Φροντίζουμε να το κάνουμε με απαλές κινήσεις, ώστε να μην αναταραχθεί υπερβολικά το μείγμα και δημιουργηθούν πολλές φυσαλίδες αέρα. 

   ΣΥΜΒΟΥΛΗ: Η διαφάνεια φαίνεται υπέροχη στη συγκεκριμένη κατασκευή, οπότε χρησιμοποιούμε λίγο περισσότερο Pouring Medium, για να την επιτύχουμε! 


  Δημιουργούμε διάφορα μείγματα χρωμάτων. 

  • Επιλέγουμε να δουλέψουμε πάνω σε μία πολύ λεία επιφάνεια, όπως ένα κομμάτι γυαλί ή χαρτί παλέτας. Αρχίζουμε να ρίχνουμε προσεχτικά τα χρωματικά μείγματα της επιλογής μας πάνω στην επιφάνειά μας και εάν θέλουμε ρίχνουμε και το ένα μέσα στο άλλο. 

   ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Η έγχυση στην ομαλή επιφάνεια διασφαλίζει ότι θα μπορούμε στη συνέχεια να ανασηκώσουμε και να ξεκολλήσουμε το φύλλο που θα έχει δημιουργηθεί, αφού στεγνώσει.

   

  • Μπορούμε να προσθέσουμε μεγαλύτερη ποσότητα Pouring Medium στο χρώμα, για να επιτύχουμε μεγαλύτερη διαφάνεια. Αυτό θα επιτρέψει στο φως να ρέει μέσα από το ακρυλικό φύλλο όταν στεγνώσει και θα κάνει τα χρώματα να φαίνονται πιο έντονα και πιο φωτεινά.

  • Μπορούμε να σύρουμε την άκρη ενός μαχαιριού παλέτας ή άλλων αντικειμένων στο χρώμα, για να διαχειριστούμε την επιφάνειά του όσο είναι υγρό. Με αυτόν τον τρόπο, αναμειγνύουμε τα χρώματα και μπορούμε να δημιουργήσουμε εφέ μαρμαρογραφίας. 

   ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Ένα απαλό άγγιγμα λειτουργεί καλύτερα με αυτήν την τεχνική και βοηθά να διατηρηθούν τα χρώματα καθαρά και φωτεινά. 
   ΣΥΜΒΟΥΛΗ: Μπορούμε επίσης να εκμεταλλευτούμε τη βαρύτητα για να μετακινήσουμε το χρώμα, γέρνοντας απαλά την επιφάνεια ζωγραφικής και επιτρέποντας στα χρώματα να «κυλήσουν» το ένα στο άλλο. 


  • Αφήνουμε να στεγνώσει σε μία επίπεδη επιφάνεια.  Θα στεγνώσει γρηγορότερα σε περιβάλλον χαμηλής υγρασίας, αλλά γενικά θα χρειαστούν αρκετές ώρες έως και δύο μέρες, ανάλογα με το πάχος του χρώματος και τη σχετική υγρασία. 
   Για να επιβεβαιώσουμε ότι έχει στεγνώσει, δοκιμάζουμε να ανασηκώσουμε λίγο την άκρη για να δούμε αν ξεκολλάει με ευκολία. 

   ΣΥΜΒΟΥΛΗ: Η έκθεση στον ήλιο ή ένας ανεμιστήρας μπορεί να επιταχύνουν τη διαδικασία στεγνώματος, αλλά πρέπει να προσέξουμε να μην πέσουν επάνω με τον αέρα, διάφορα μικροαντικείμενα, σκόνη κ.λπ. πάνω στο φύλλο όταν είναι ακόμα νωπό. Επίσης, δεν πρέπει να κατευθύνουμε τον ανεμιστήρα απευθείας στην επιφάνεια του χρώματος, για να αποφευχθεί η δημιουργία «κυμάτων». 


  • Μόλις στεγνώσουν εντελώς τα ακρυλικά φύλλα μας, τα ξεκολλάμε και τα κόβουμε στα σχήματα που επιθυμούμε, με ένα ψαλίδι ή κοπίδι.  
  • Τοποθετούμε και συνδυάζουμε τα σχήματα, για να δημιουργήσουμε αφηρημένα σχέδια ή ό, τι μάς εμπνέει. 

   ΣΥΜΒΟΥΛΗ: Για τη χρήση που τα θέλουμε, πρέπει το καθένα να είναι πολύ ιδιαίτερο και να διαφέρει από τα υπόλοιπα του σετ, ώστε να μπορεί ο καθένας να ξεχωρίζει το ποτήρι του! 


  • Μόλις έχουμε καταλήξει στους οριστικούς συνδυασμούς και στα επιθυμητά σχήματα, πιέζουμε με δύναμη τα διαφορετικά ακρυλικά φύλλα, για να κολλήσουν μεταξύ τους. Συννήθως η πίεση αρκεί για να κολλήσουν, αλλά αν θέλουμε μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μικρή ποσότητα Pouring Medium ανάμεσα στις στρώσεις. 
  • Τέλος, κάνουμε μία μικρή τρύπα με την αιχμηρή άκρη ενός συνδετήρα και περνάμε ένα μεταλλικό κρίκο με άνοιγμα, κατάλληλο για να μπορεί να περάσει στο πόδι ενός κολονάτου ποτηριού.