Όποιος έχει χρησιμοποιήσει μολύβια Pastel θα ξέρει ότι η διαδικασία περιλαμβάνει πάρα πολλές ακονίσεις. Η απειρία μπορεί να οδηγήσει σε απογοήτευση. Ωστόσο, εάν γνωρίζετε πως γίνεται, τότε μπορείτε να εξοικονομήσετε χρόνο και προϊόν.

Χρησιμοποιώ μολύβια Pastel για πάνω από 20 χρόνια. Είμαι περήφανος πρέσβευτής της Derwent και έχω φιλοτεχνήσει το εξώφυλλο για την τρέχουσα σειρά μολυβιών Pastel.

Προκειμένου να επιτευχθεί το καλύτερο αποτέλεσμα με αυτά τα μολύβια, ​​χρειάζεται μια προσεκτική προσέγγιση. Το ίδιο ισχύει και για το ακόνισμα. Η ψίχα των Pastel είναι μαλακή και μπορεί να σπάσει υπό πίεση. Η αντίθεση μεταξύ της μαλακής ψίχας των Pastel και του σκληρού ξύλινου περιβλήματος τους σημαίνει ότι μια απλή ξύστρα από μόνη της δεν θα λειτουργήσει. Αυτό που συμβαίνει συνήθως είναι ότι η ψίχα των Pastel θρυμματίζεται ή στομώνει στο λεπτό άκρο της ξύστρας και σπάει καθώς αφαιρείται το μολύβι. Αυτό που χρειάζεστε είναι ένα καλό κοπίδι.

Κρατήστε με το αδύναμο χέρι σας το μολύβι προς τη βάση των δακτύλων σας και τυλίξτε τα γύρω του για να το ακινητοποιήσετε. Ανασηκώστε τον αντίχειρά σας και βεβαιωθείτε ότι η μύτη του μολυβιού είναι στην άκρη του. Πάρτε το κοπίδι στο άλλο σας χέρι και τοποθετήστε τη λεπίδα μερικά εκατοστά πίσω από την άκρη του μολυβιού. Για περισσότερο έλεγχο, τοποθετήστε τον αντίχειρα του χεριού που κρατάει το μολύβι πίσω από το κοπίδι. Θα χρησιμοποιήσετε αυτόν τον αντίχειρα για να σπρώξετε προς τα εμπρός στη λεπίδα. Με το δυνατό χέρι σας, αρχικά γυρίστε τη λεπίδα προς τα κάτω για να κόψετε το ξύλο, και καθώς πιέζετε προς τα εμπρός με τον άλλο σας αντίχειρα, επαναφέρετε αργά τη λεπίδα πίσω. Η κίνηση κοπής είναι μια ρηχή καμπύλη και τα ξύλινα ξύσματα που προκύπτουν πρέπει να μοιάζουν με λεπτές μικρές σφήνες. Όταν δεν κόβετε πλέον ξύλο και έχετε φτάσει στην ψίχα του μολυβιού, υπάρχει πιθανότητα να σπάσει. Έπιβραδύνετε και ασκήστε λιγότερη πίεση. Περιστρέψτε το μολύβι και επαναλάβετε μέχρι να εμφανιστεί λίγο πάνω από ένα εκατοστό ψίχα. Στη συνέχεια, μπορείτε να ακονίσετε την ψίχα ξύνοντας την απαλά με το κοπίδι και περιστρέφοντας συνεχώς το μολύβι στο χέρι σας.

Εάν ξύσετε το μολύβι πολύ λεπτό, τότε η ψίχα του θα σπάσει όταν το πιέσετε στο χαρτί. Προκειμένου να αποφευχθεί αυτό, αλλά να εξακολουθείτε να έχετε μια αιχμηρή μύτη, μπορείτε να τελειώσετε το ξύσιμο με μια κοινή ξύστρα. Τώρα που έχετε αφαιρέσει το ξύλινο περίβλημα η ξύστρα θα δουλεύει πολύ καλά. Εισαγάγετε τη ψίχα του μολυβιού στην ξύστρα και περιστρέψτε αργά. Αυτό θα δημιουργήσει ένα λεπτό σημείο στο τέλος της για να βοηθήσει με λεπτομέρειες, αλλά το συνολικό πάχος της θα παραμείνει αρκετό ώστε να είναι ανθεκτική και να μην σπάει.

 

Ευχαριστούμε τον Martin για τις συμβουλές του.