Το “Dot Art” είναι μία δημοφιλής τεχνική όπου χρησιμοποιούνται σταγόνες χρωμάτων σε διάφορα μεγέθη για να σχηματιστούν μοτίβα, τα οποία συνήθως είναι γεωμετρικές συνθέσεις γνωστές και ως “mandala”. Μπορεί να εφαρμοστεί σε οποιαδήποτε επιφάνεια και δίνει εντυπωσιακά αποτελέσματα, μέσω μιας διαδικασίας που ηρεμεί το μυαλό και φτιάχνει τη διάθεση.

Η Πάκυ Μαραγκού (@mandalaium_packy στο Instagram) μας δείχνει βήμα βήμα πως να δημιουργήσουμε εύκολα και απλά μια υπέροχη ονειροπαγίδα με την τεχνική του dot art.

Το παρακάτω βίντεο, αλλά και οι οδηγίες της δημιουργού, θα μας βοηθήσουν να ακολουθήσουμε με επιτυχία την τεχνική και να είμαστε σε θέση να την εφαρμόσουμε και σε άλλες – δικής μας έμπνευσης – δημιουργίες.

 

Aς αρχίσουμε:

  • Προετοιμάζουμε τον καμβά με gesso ώστε να κλείσουν οι πόροι και να εφαρμοστεί ομοιόμορφα το χρώμα. Όσο πιο λεία είναι η επιφάνεια τόσο πιο αρμονικό θα είναι το αποτέλεσμα.

  • Ξεκινάμε βάφοντας την επιφάνεια με μπλέ, άσπρο και χρυσό χρώμα, τα οποία απλώνουμε με ένα μακρύ πινέλο, αναμειγνύοντας και συνδυάζοντάς τα, ώστε να επιτύχουμε το αποτέλεσμα που βλέπουμε στο βίντεο.

  • Προκειμένου να πετύχουμε την συμμετρία που απαιτείται για την δημιουργία ενός έργου με την τεχνική του dotting δημιουργούμε με ένα μολύβι τις γραμμές και τους κύκλους πάνω στους οποίους θα σχεδιάσουμε.

  • Πριν ξεκινήσουμε την διαδικασία του dotting, αναμειγνύουμε τα χρώματα με pouring medium, για να γίνουν πιο ρευστά και μπορέσουμε να δημιουργήσουμε τις σταγόνες χρώματος του μοτίβου μας.

Tip! Το Pouring medium προετοιμάζει το χρώμα μειώνοντας την πυκνότητα του και αυξάνοντας την ευελιξία του. Προσφέρει ένα λαμπερό με υγρή όψη αποτέλεσμα. Αντιστέκεται στο νερό και δεν κιτρινίζει. Μετά την μίξη με τα χρώματα, αφήνουμε να διαλυθούν οι φυσαλίδες πριν εφαρμόσουμε στην επιφάνεια. Μια εξαιρετική επιλογή για να επιτύχετε την ρευστότητα των χρωμάτων, καθώς επεκτείνει περαιτέρω το χρώμα χωρίς να επηρεάζει την ακρυλική του σταθερότητα.

  • Αν η εργασία σας διαρκέσει για μερικές μέρες μπορείτε να αποθηκεύσετε τα χρώματα που δημιουργήσατε σε δοχεία φύλαξης χρωμάτων ώστε να επιστρέψετε αργότερα στο έργο σας.

  • Για να δημιουργήσουμε το μοτίβο μας τοποθετούμε τις σταγόνες χρωμάτων με εργαλεία για dotting, πινέλα ή και συνδυασμό αυτών χωρίς να πιέζουμε έντονα.

 

Δείτε βήμα-βήμα την τεχνική:

 

 

Όλα τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν θα τα βρείτε παρακάτω: